Stamppot paksoi en portstoofperen met suikerbroodwentelteefjes.

Daar ga je toch van watertanden, als je dat leest? Ik wel in ieder geval. Ondanks dat ik niet netjes overal een blog over geschreven heb, kook ik nog wel steeds met plezier, ondanks dat er niet altijd inspiratie is. Zaterdag op de markt zag ik lieve kleine paksoi liggen. Verpakt per 3. In mijn hoofd kwam het idee van een stamppot omhoog. Ooit van iemand gehoord, een stamppot variant met paksoi en paprika. Die kocht ik ook. De rest had ik allemaal nog in huis.

Stamppot met paksoi

Wat heb je nodig?
Voor 3 grote eters of 4 normale/kleine eters
1,2 kg kruimelige aardappels
1 grote paksoi of 2 kleine paksoi
1 sjalot
2 oranje paprika’s
3 zongedroogde tomaten
300 gram spek
boter
melk
peper

Wat ga je doen?
Snij de aardappels doormidden en doe in een pan met water. Breng aan de kook. Bak ondertussen het spek uit. Giet het  vet weg en bewaar de spekjes. Bak de paprika kort op hoog vuur tot het iets zacht wordt en een beetje bruin.
Was en snij de zongedroogde tomaten. Snij de sjalot en de paksoi (zowel wit al groen)

IMG_20141014_174116

Als de aardappels gaar zijn, stamp ze tot puree met een beetje melk, boter en peper. Voeg dan de paksoi, spek, tomaatjes, sjalot en paprika toe.

Eet smakelijk!

IMG_20141014_175455 IMG_20141014_175507

Al best een tijdje had ik zin in stoofpeertjes. Meestal maak ik ieder jaar een grote hoeveelheid die ik ergens opduik. Langs de weg ofzo, of uit iemand zijn tuin die over heeft. Deze weck ik dan en kan ik dan het hele jaar door eten. Op dit moment heb ik geen mooie glazen potten meer dus voorlopig zit dat er niet in. Dan maar een wat kleinere portie maken. Dit is een ander recept dan ik normaal gebruik, normaal gebruik ik Coebergh, maar nu dus port. Ik had nog een klein restje suikerbrood dat nog steeds lekker was, maar wel een beetje hard en droog. Samen met een restje melk en een ei worden dat wentelteefjes. Nom!

Stoofpeertjes met suikerbroodwentelteefjes

Wat heb je nodig?
voor 4 personen4 Duyenne de comice peren (dus geen stoofperen)
2 kaneelstokjes
1 fles port (de goedkoopste is prima.)
suiker naar smaak
4 plakjes suikerbrood
1 ei
scheutje melk
kaneel
Wat ga je doen?
Schil de peren, snij ze in kwarten, haal het klokhuis eruit en snij ze dan nog een keer door, zodat je 8 parten per peer hebt. Doe ze in een pan, giet de port erbij tot ze net onder staan. Voeg 2 kaneelstokjes toe en suiker naar smaak. Breng aan de kook en laat pruttelen. 30 minuten tot 1 uur, afhankelijk van hoe zacht je ze wilt. Haal de peren uit de pan en laat de port inkoken tot gewenste dikte.
Giet ondertussen wat melk en een ei in een bakje of in een diep bord. Meng en voeg wat kaneel toe. Leg de pakken suikerbrood erin. Laat even weken en draai voorzichtig om. Zet een pan op het vuur, voeg wat boter toe en leg er voorzichtig het suikerbrood in. Bak aan beide kanten bruin.
Maak je bord op en geniet. Eet je helemaal rond zodat je afterdinnerdip direct inkickt en je niet meer van de bank komt. Godenvoedsel, dat is wat het is.

IMG_20141014_181726 IMG_20141014_181714  IMG_20141014_181657

Plaats een reactie